Ana içeriğe atla
Dinler Tarihi Lisansüstü Sempozyumu - I : Bildiri Kitabı
Dinler Tarihi Lisansüstü Sempozyumu - I : Bildiri Kitabı

Dinler Tarihi’nin kullandığı farklı yöntemler ve incelediği çeşitli konular yeniliğe açıklığına ve ihtiyaç odaklı oluşuna işaret eder. Tarih, Arkeoloji, Antropoloji gibi disiplinlerin yanı sıra Tefsir ’den Hadis’e Din Felsefesinden Din Psikolojisi’ne ve pek çok alana katkı verici özelliğiyle ön plana çıkar. Bu minvalde geliştikçe gençleşen ve dinamikleşen Dinler Tarihi hem akademik hem de genel okuyucular nezdinde dikkatleri daha fazla çeker. İlahiyat Fakültesi mezunu olsun veya olmasın pek çok alandan araştırmacının ilgisinin söz konusu olması ve Dinler Tarihi alanında lisansüstü çalışmalar yapanların sayılarındaki gözle görülür artışlar ve ortaya çıkan nitelikli çalışmalar bunun açık göstergelerindendir. Bu itibarla Dinler Tarihi alanının Türkiye’de yakaladığı ivmeye katkı sunmak ve gelişimine destek olmak amacıyla genç araştırmacılarla alanda çalışmalarıyla bilinen akademisyenleri bir araya getirmek suretiyle bilgi ve tecrübe aktarımını sağlamak hedeflenmiştir. Böylelikle genç araştırmacıların yüksek lisans ve doktora çalışmalarını sunma ve tanıtma imkânı sağlanarak çalıştıkları ve ilgi duydukları alanları hocaları ile istişare ederek daha verimli çalışmaların ortaya çıkması beklenmektedir. Ayrıca konuşmacı ve oturum başkanı olarak davet edilen hocaların öğrencilerin sunumlarını yakından takip ederek görüş ve yorumlarıyla genç araştırmacıları destek ve katkılarıyla teşvik edecekleri düşünülmektedir. Böylece alanda ilk olan bu organizasyonu kendi ölçeğinde “Dinler Tarihi Şöleni” olarak nitelendirmek mümkün olabilecektir. Bu kitapta otuz üç araştırmacının birbirinden değerli ve emek mahsulü bildirileri yer almaktadır. Bu vesileyle Sempozyum Düzenleme Kurulu üyelerine, bilim kuruluna ve desteğini esirgemeyen danışma kurulunun doğal üyeleri olan Türkiye’deki Dinler Tarihi akademisyenlerine teşekkürlerimizi sunarız. Ayrıca katkıları nedeniyle Yunus Emre Enstitüsü’ne, Milel Nihal Derneği ile Türkiye Dinler Tarihi Derneği’ne de müteşekkiriz.

 

  Prof. Dr. Ali Osman KURT

 Düzenleme Kurulu Başkanı





KATKIDA BULUNANLAR

 

Anadolu’da Ana Tanrıça Kültünün Oluşumu: Kybele1

Hayrunnisa AKGÜN / Yüksek Lisans Öğrencisi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü


ÖZET

Geçmiş toplumların dini geleneklerine dair en eski arkeolojik kanıtlarda karşımıza çıkan kadın kutsal imgeleri, araştırmacılar tarafından tanrıça inancı (tealoji) altında değerlendirilmektedir. Doğum, evlilik, üreme, ölüm, yeniden diriliş, doğa ve kent yaşamı dahil olmak üzere yaşamın tüm önemli yönleriyle bağlantılı olan tanrıça inancı, farklı dönem ve kültürlerde zaman zaman popülaritesini yitirmiş olsa da günümüzde bazı dünya dinlerinde ve yeni dini akımlarda önemini korumaya devam etmiştir. İçinde bulunduğu kültürde dini geleneğin merkezinde yer alan Ana Tanrıça ise geçmişin doğayla ilişkisinde ve uygarlıkların devamında hayati öneme sahip olmuştur. 19. yüzyılda veriler arttığında Ana Tanrıça’nın anlaşılmasına yönelik kapsamlı çabalar ortaya çıkmış ve Ana Tanrıça inancının geçmiş toplumlardaki konumu psikolojiden dinler tarihine kadar pek çok alanda çeşitli amaçlar doğrultusunda ele alınmaya başlanmıştır.

Araştırmada Ana Tanrıça Kybele Kültüne dair yapılan araştırmaların, kültün Hellenleşmiş ve dönüştürülmüş versiyonu üzerinden yapılmasının bazı problemler doğurduğu görülmektedir. Bu problemler Kybele’nin Anadolulu kökeni, Yunan ve Roma’daki konumuyla ilgili olmakla birlikte genel olarak Tanrıça inancının ifade ettiği anlam ve önemi de etkilemektedir. Bu doğrultuda Kybele’nin tarihi süreçteki izlerini sürmek, onu ve ona inanan toplumu tanımak için kendi yurdu olan Anadolu ve Frigya’daki konumunu anlamak esas çabamız olmuştur.

 

Anahtar Kelimeler: Tanrıça, Kült, Kybele, Arkeoloji, Anadolu.


İndirmek için TIKLAYINIZ.


Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.